Je dromen waarmaken

Je dromen waarmaken

De verhalen van mensen die echt iets te vertellen hebben, zijn het mooist. Shishay Ghesesew Gebrehiwet is zo iemand. Na een veelbewogen periode streek hij met zijn gezin neer in Terneuzen. Ruim 3 jaar werken in de horeca volgde, waarna hij de overstap maakte naar Kraker Trailers. Van horeca naar trailerbouw? Daar zit vast ’n verhaal achter. En dat klopt. Lees een verhaal over doorzetten, durven dromen én alles op alles zetten om die dromen ook waar te maken.

De 38-jarige Shishay is een vrolijke verschijning. Een lach, een grap, een praatje. En hard werken. Dat is Shishay ten voeten uit. Zijn weg naar de Axelse trailerfabrikant was geen makkelijke. Soms zoekt Shishay naar woorden, omdat de Nederlandse taal niet zijn moedertaal is. Dat is Tigrinya, een taal die voornamelijk in Oost-Afrika wordt gesproken. Dat is namelijk waar Shishay’s roots liggen. Hij komt oorspronkelijk uit Eritrea. Zo’n 10 jaar geleden maakte hij de reis naar Europa. Een veelbewogen reis, kun je wel stellen. Vanuit Eritrea reisde hij via Soedan, de Libische woestijn en een bootreis naar Italië. Uiteindelijk kon Shishay naar Nederland, waar hij met z’n vrouw en 3 kinderen werd herenigd.

“Na bijna 4 jaar in de horeca werken, was het tijd voor iets anders. Ik werkte op erg onregelmatige tijden en zag mijn gezin veel te weinig. Een vriend van me gaf de tip om bij Kraker te solliciteren. En nu werk ik hier al 8 maanden aan de productielijn. Natuurlijk is dat heel wat anders dan de horeca, maar ik ben goed ingewerkt en leer dagelijks nog bij. De uitleg is heel goed. En het scheelt veel dat ik graag en makkelijk leer. Zoals de inburgeringscursus. Veel mensen vinden die moeilijk, ik heb het in 1x gehaald. Ik wilde ook leren en werken combineren, maar dat is wat moeilijker op mijn leeftijd. Niet voor mij hoor, maar volgens de regels.”

Shishay gaat verder: “Ik werk aan productielijn 1 en 2. Op lijn 1 worden de chassis samengesteld en worden de vloergeleiders gemonteerd. Het monteren van de assen en de wielen gebeurt op lijn 2. En als het heel druk is of als er mensen tekort zijn, spring ik bij bij het samenstellen van de trailers. Ik vind het werken bij Kraker Trailers heel erg leuk, er hangt een goede sfeer. ik wil hier nog heel lang werken”.

Naast zijn werk, wandelt Shishay graag. En vooral ook erg lang. Hij loopt vaak op z’n gemakje vanaf zijn huis in Terneuzen naar de brug bij Sluiskil, maakt nog een rondje door een groot deel van Terneuzen en wandelt terug naar huis. “Onderweg kom ik veel mensen tegen en ik maak graag een praatje met iedereen. Dat is ook heel goed om de taal nog beter te leren.”

Shishay is even stil en pakt z’n verhaal weer op. “In Nederland “leeft” iedereen. Je hebt alle kansen om iets van je leven te maken. Hier sterven mensen niet van honger of omdat ze hun mening uitspreken. Er is een vangnet in Nederland. Waar ik vandaan kom is dat anders. Ik heb 2 dromen: de eerste is dat ik een huis kan kopen. En nummer 2 is dat mijn kinderen later gaan studeren. Dat vind ik heel erg belangrijk. Ik ben vastbesloten om mijn dromen te verwezenlijken”.