Vrouwen, trek je stoute (werk)schoenen aan en ga ervoor!

Vrouwen, trek je stoute (werk)schoenen aan en ga ervoor!

Dinsdag 8 maart 2022 is het Internationale Vrouwendag. Die dag staat in het teken de rechten van vrouwen wereldwijd. Deze dag is ontstaan in de 20ste eeuw. Vrouwen vochten voor zelfbeschikking, solidariteit en een gelijkwaardige behandeling ten opzichte van mannen. Kortom, voor gelijkheid. Sinds zijn er grote stappen gezet. Maar we zijn er nog niet. Vrouwen in “mannenberoepen” zien we nog te weinig. Ook bij Kraker Trailers. Maar daar wordt hard aan gewerkt.

Dianda werkt als carrosseriebouwer bij Kraker

Werken bij ’n trailerfabrikant wordt vaak als mannenwerk gezien. Volkomen onterecht, als je het aan Dianda Baaijen vraagt. Dianda werkt sinds 2018 bij Kraker Trailers als carrosseriebouwer. Ze maakt de beremmingsframes voor de schuifvloertrailers. Ze stelt de frames samen en voorziet ze van de juiste kabels en luchtslangen. Standaardframes maakt ze er 2 van per dag. Specials vragen wat meer tijd. Dan neemt Dianda eerst goed door welke verlichting erop komt, welke slangen er nodig zijn, enzovoort.

“Er was een vacature bij Kraker, ik solliciteerde en werd aangenomen. En zo werken we ook bij Kraker. Er wordt niet eindeloos over vanalles gepraat, nee, hier gaan de handen uit de mouwen.” Of ze het vervelend vindt dat ze zo weinig vrouwelijke collega’s op haar afdeling heeft? “Ja, maar niet omdat ik een vrouw ben die liefst alleen met vrouwen werkt. Ik vind het jammer dat vrouwen toch nog té vaak denken dat dit werk niets voor een vrouw is”. Ze voegt er lachend aan toe “Ik vind het prima, met de mannen hier. Mannen zijn duidelijk en makkelijk in de omgang”. Dat Dianda zelf een nuchter persoon is die zonder moeite haar draai vindt, draagt daar ook voor een groot deel aan bij.

“Werf actief vrouwen, haal die drempel weg”

“Ik hou van mijn werk. Je máákt iets. Je sluit je af voor alles wat er rond je gebeurt en je focust je op je werk. Ik vind het product van Kraker, schuifvloertrailers, ook prachtig. Als ik er eentje zie rijden, voel ik me trots. Want daar heb ík aan gewerkt.” Dianda denkt dat er nog steeds zo weinig vrouwen in “typische mannenberoepen” werken omdat er te weinig bekend is. “Bedrijven kunnen daar zelf een actieve rol in spelen. Laat geïnteresseerde vrouwen een dag meelopen, laat zien wat er gebeurt in een bedrijf en vertel over de mogelijkheden. Ik denk dat je vrouwen toch nog wat meer over de streep moet trekken. Bij Kraker kun je ook cursussen volgen. Er zijn zóveel mogelijk hier, voor mannen én vrouwen.” Dianda gaat verder: “Weet je nog vroeger, toen hoorde je overal “Een slimme meid is op haar toekomst voorbereid”. Nou, zoiets. Dat zou wel weer eens mooi zijn.” Dianda werkt graag bij Kraker. “Het is een familiebedrijf. En dat zie je overal in terug. Ik voel hier ook geen afstand tot de directie. Ik weet zeker dat ik welkom ben bij Jan de Kraker als ik hem iets wil vragen. En Ellen (de Kraker, red.) organiseert leuke activiteiten voor alle mensen die hier werken. Laatst hadden we een ontbijt met alle medewerkers. Dat is toch mooi?”

Dianda komt oorspronkelijk uit Eindhoven, maar de liefde dreef haar naar Zeeuws-Vlaanderen. Een verhuizing waar ze nog nooit spijt van had. “Ik fiets elke dag naar mijn werk, door weer en wind door de Zeeuws polders. En ik geniet ervan!”

Trek de stoute (werk)schoenen aan en ga ervoor!

Dianda staat voor de volle 100% achter haar beroepskeuze en haar werk. En Kraker Trailers sluit zich helemaal aan bij haar oproep aan andere vrouwen, om de stoute (werk)schoenen aan te trekken en ervoor te gaan. Of je nu vrouw of man bent. Je bent altijd welkom bij Kraker Trailers.